Τεχνητό Φορτίο (Dummy Load) RF 40 W

Ίσως αρκετοί από εσάς να μην καταλαβαίνετε τι κάνει αυτό το κύκλωμα, ενώ όσοι έχετε ασχοληθεί εκτενώς με την εκπομπή ίσως να το έχετε ήδη στο εργαστήριο σας. Αυτό το κύκλωμα αντικαθιστά μια κεραία εκπομπής έχοντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα μπορείτε να δοκιμάσετε έναν πομπό μαζί με μια γέφυρα στάσιμων χωρίς να ενοχλείτε την γειτονιά με τους συντονισμούς σας. Παράλληλα αυτό το κύκλωμα προσφέρετε ως ιδανική κεραία προσφέροντας σχεδόν 1:1 στάσιμα στους 1,5-450 MHz.
Αντίθετα δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν κεραία εκπομπής γιατί στην πραγματικότητα δεν εκπέμπει. Απλά εξομοιώνει μια κεραία έχοντας κάποια ανοχή στην ισχύ ανάλογα με τα watt των αντιστάσεων. Δεν πρέπει να λείπει από κανένα εργαστήριο ένα τέτοιο φορτίο.




Εξαρτήματα
R1...20 - 1,2ΚΩ/2W
R21,22 - 150Ω/2W
R23 - 56KΩ
C1 - 1nF (Πυκνωτής Διέλευσης-Feed through)
D1 - BAT82 (Δίοδος)
Κονέκτορας τυπου SO-239 ή BNC



Σημειώσεις
Δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση για να λειτουργήσει. Μην παραξενευτείτε με τον πυκνωτή διέλευσης. Απλά γειώστε το κεντρικό μέρος του.
Εύρος λειτουργίας 1,5-450 MHz και μέγιστη ισχύ 40 Watt (στιγμιαία αντέχει παραπάνω).

Τεχνητό Φορτίο (Dummy Load) RF 100 W

Dummy Load εμπορίου
 Το τεχνητό φορτίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις επισκευές ή τους ελέγχους των πομπών. Είναι μια πολύ εύκολη κατασκευή με πάρα πολύ μικρό κόστος. Η χρήση της είναι απλή. Συνδέεται στην έξοδο του πομπού μέσω ενός οργάνου (γέφυρα στασίμων-βατόμετρο)  προκειμένου να ελέγξουμε την εκπομπή του πομπού μας.

Στο εμπόριο διατίθενται πολύ καλές συσκευές αλλά με μεγάλο κόστος. Τα τεχνητά αυτά φορτία μπορεί να φέρουν και βατόμετρο ενσωματωμένο. Μπορούμε και εμείς να τοποθετήσουμε ένα βατόμετρο στην κατασκευή μας ή μια γέφυρα στασίμων συνδέοντας την στη σειρά με την είσοδο του dummy.
Η πιο συνηθισμένη χρήση στο shack είναι να ελέγξουμε την ισχύ εκπομπής σε συνθήκες στασίμων 1:1. Όμως δεν αποκλείεται να ελέγξουμε την κάθοδο για διακοπές. Βιδώνουμε στον κονέκτορα εξόδου της καθόδου και μπορούμε με ένα πολύμετρο να ελέγξουμε τη συνέχεια του ομοαξονικού στην είσοδο του.  
Το dummy παρουσιάζει ωμική αντίσταση 50 Ohms όση δηλαδή και η έξοδος του πομποδέκτη μας. Είναι κατασκευασμένο από πολλές παράλληλες αντιστάσεις άνθρακος που είναι βουτηγμένες σε λάδι μηχανής για ψύξη. Αν το λάδι είναι πρόβλημα θα πρέπει οι αντιστάσεις να τοποθετηθούν σε διάτρητο αλουμινένιο κουτάκι για να αερίζονται.

Τροφοδοτικό πομπών με φίλτρα αντι-RF

Όπως είναι γνωστό οι συσκευές RF απαιτούν ειδικά τροφοδοτικά, διαφορετικά αρχίζουν τα προβλήματα, που μπορεί να αφορούν την κυμάτωση, τα βιομηχανικά παράσιτα και την προστασία του τροφοδοτικού από RF. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα βόμβους, θερμάνσεις, κακή απόδοση της συσκευής και κίνδυνο καταστροφής του τροφοδοτικού.
Οπότε με το παρακάτω τροφοδοτικό λύνετε μια για πάντα αυτά τα προβλήματα και εξασφαλίζετε καλή και άνετη επικοινωνία.


Τροφοδοτικό 1.2-30V 5A με το LM338

Πολλές φορές χρειαζόμαστε ένα σχετικά ισχυρό τροφοδοτικό για να τροφοδοτήσουμε διάφορες συσκευές με +13.8V, όπως πομποδέκτες CB, να φορτίσουμε μπαταρίες μολύβδου, κτλ. Το κύκλωμα χρησιμοποιεί ένα γνωστό ολοκληρωμένο που είναι ικανό να δώσει στην έξοδο του ρεύμα σε συνεχή λειτουργία 5Α και 12Α ρεύμα κορυφής. Δεν χρειάζεται μόνο λίγα εξωτερικά υλικά. Υπάρχει ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να προσέξετε στο σχέδιο και στην πλακέτα. Η πλακέτα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και τους δυο τύπους θήκης του ολοκληρωμένου. Στην πρώτη περίπτωση το ολοκληρωμένο IC1 σε θήκη ΤΟ-220 τοποθετείται επάνω στην πλακέτα, στην δεύτερη με θήκη ΤΟ-3, μπορεί να τοποθετηθεί επάνω στην ψυχτρα και οι ακροδέκτες του να συνδεθούν στον κονέκτορα G3, σε αυτή την περίπτωση, βέβαια αφήνουμε κενή την θέση του IC1 επάνω στην πλακέτα. Ένα άλλο σημείο είναι η ψύξη του ανορθωτή Β1. Εάν τοποθετηθεί επάνω στο τυπωμένο τότε θα πρέπει να βιδώσουμε επάνω του ένα κομμάτι αλουμίνιο σε σχήμα Π, σε αντίθετη περίπτωση εάν ο ανορθωτής Β1 τοποθετηθεί εκτός πλακέτας θα πρέπει να βιδωθεί σε ένα σημείο στο σασί και οι ακροδέκτες του να συνδεθούν με κατάλληλης διατομής καλώδια στα αντίστοιχα σημεία επάνω στην πλακέτα. Η ρύθμιση της τάσης στα +13.8V γίνεται με το τρίμμερ TR1, (πολύστροφο). Το IC1 θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τοποθετηθεί επάνω σε μια κατάλληλη ψύχτρα, η οποία καλό είναι να υποβοηθείται από ένα fan. Όλες οι συνδέσεις από το κύκλωμα γίνονται με καλώδια μεγάλης διατομής, μιας και το ρεύμα που περνάει από μέσα τους είναι αρκετά υψηλό. Εάν δεν χρησιμοποιηθούν τα κονέκτορ τα οποία φαίνονται στο τυπωμένο, τότε μπορείτε να τοποθετήστε καρφάκια ή να κολλήσετε τα καλώδια κατ΄ ευθείαν επάνω στο τυπωμένο.